Oppskrift: sukkerfri karamell-granola

God Lørdagsmorgen 🙂
I går fekk eg endelig tid å skvise inn en liten bakekveld på kjøkkenet. Det er faktisk fleire veker sida sist, så det var på høg tid! Eg fekk laga opp litt forskjellig, blant anna en nydelig granola med smak av karamell og hint av havsalt. Eg ville prøve noke litt nytt og annleis, og siden eg er så glad i alt som smaker karamell, så tenkte eg at dette var midt i blinken. Og det var det!

Denne granolaen er natulig sukkerfri, glutenfri og melkefri. Har du nøtteallergi bytter du nøttene med frø/kjerner. Eg tok utgangspunkt i mi tidligere oppskrift på crunchy musli/ granola, men gjorde den litt mindre og justerte for å få den med smak av karamell.

Den blei faktisk farlig god etter min smak.
Virkelig nydelig som snacks, det gjekk ei handfull (eller tre..) rett i munnen mens eg tok bilder!

Karamell-granola
100 g havregryn, eg brukte glutenfri
50 g hakka nøtter, eg brukte valnøtter
30 g solsikkekjerner, eller andre kjerner
20 g sukrin gold, evt. anna søtning
20 g yaconsirup, evt. anna sirup/honning
20 g cocosa med smak, evt. smør
2 ss vatn
1 ts maldonsalt, kan droppes men veldig godt!
1/2 ts kanel, kan droppes

Bland sammen dei tørre ingrediensane i en bolle. Smelt cocosa og yaconsirup (eg hadde det i en kopp i mikro), og fordel i granolablandinga. Tilsett 2 ss vatn og vend godt. Fordel over en bakepapirkledd langpanne og steik midt i ovnen på 130 grader. La den stå til den har fått en mørkere, gyllen farge – min stod ca. 25 minutter men det vil variere fra ovn til ovn. Pass godt på, for det er fort gjort at det svir seg! Rør i blandinga kvart 7-8 minutt for ett jevnt resultat. Avkjøl.

Cocosa kommer eg til å bruke masse framover!
Det er sunt feitt som har mange gode egenskaper: stimulerande for feittforbrenninga, en god energikilde, immunstyrkande, godt for skjoldbruskkjertelen, ideell i lavkarbodietter. Den blir omtalt som "helseoljen" med bakgrunn av dei mellomlange, mettede fettsyrene som fordøyes lett, forbrennes lett, reduserer infeksjoner. I tillegg er den rik på både vitaminer, mineraler, antioksidanter, laurinsyre og andre mellomlange feittsyrer.

Det er to typer cocosa som brukes litt forskjellig:
Cocosa pure er den optimale matoljen uten smak og lukt. Den inneholder ikkje konseveringsmidler eller andre tilsetningsstoffer. Den kommer eg til å bruke i matlaginga, hovedsak til steiking og noken typer bakst.

Cocosa extra virgin gir en ekotisk duft med smak av dei tropiske øyene. Med sin søte smak så passer den best i smoothies, havregrøten, i pannekake/vaffelrøra og generelt søte oppskrifter. Det er også mange som liker denne så godt at dei tar ei skei rett i munnen!

Så, eg anbefaler å kjøpe coocsa folkens! Det er først no eg har fått augene skikkelig opp for denne fantastiske feittkilda. Du får kjøpt cocosa blant anna HER på x-life sin heimeside, eller i helsekostbutikker. Ei krukke varer lenge og det er verdt kvar krone 🙂


Oppbevar i glasskrukke i romtemperatur. Den holder seg i fleire måneder!

Passer perfekt til frukost, kvelds, mellommåltid, før/etter trening eller en lett dessert – kommer litt an på resten av måltidet etter kor sulten du er! Granola passer ypperlig sammen med ulike meieriprodukter og frukt/bær eller i smoothies. For min del i går kveld blei det en lett kveldsmat / dessert –

~ Søtsyrlig kokosmelk, friske bær og karamell-granola ~
Eg blanda 100 g kokosmelk light med 1 ts sukrin+ og litt saft fra en lime. Dryssa over bær og granola.

Å blande kokosmelk på denne måten var fantastisk godt og en ny smaksopplevelse! Sammen med bærene og den nydelige karamellgranolaen (med hint av salt) på toppen gjorde dette til en magisk kombinasjon ?

Da vil eg ønske alle en fin Lørdag 🙂
Nyt dagen!

//inneholder adlinks

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

54 Comments

 1. Linda, du er genial. Bruker oppskriftene dine nesten daglig. Digger spesielt at du har vegetarmandag. Goood helg❀

  1. Tuuusen takk, Heidi! Superhyggelig kommentar Ä fÄ <3
   God helg til deg ogsÄ!

 2. Hei Linda.
  Denne mÄ jeg bare prÞve. Men kan jeg bruke fibersirup i stede for yaconsirup eller vanlig sirup/honning?

  1. Hei! Ja, det kan du 🙂 Denne oppskrifta er ganske gammal og blei laga fĂžr fibersirup/sukrinsirup kom pĂ„ markedet 🙂