Heimelaga, sunn nugatti!

Det er enklere enn ein trur og smaker fantastisk godt!

Etter eg skreiv innlegget "lag ditt eget, heimelaga nøttesmør" for ei stund tilbake har eg laga mange varianter av desse, men det er først no eg har laga med sjokoladesmak som en sunn variant av nugatti. Hallelujah seier berre eg, denne er og forblir favoritten av dei alle sammen! Det som er tipp topp med å lage sitt eget nøttesmør eller nugatti er at det er uten sukker, melk, unødvendig fett og tilsetningstoff. Man kan mikse og trikse med ulike ingreidenser og smakstilsetninger for å finne sin favoritt!

PS! Eg må berre spørre eit spørsmål eg håper eg får tilbakemelding på. Har dere problem med å komme innpå meny, kategorier, lenker, treighet eller lignende her på bloggen? I tilfelle, gi meg gjerne en lyd i dette innlegget. Skriv også kva internett du bruker. Det virker som problemet kun er ved noken typer internett, for hos meg fungerer det normalt. Derfor er det vanskelig for meg å vite når det er problem på bloggen, så eg setter pris på at eg får litt tilbakemelding på det 🙂 Gi gjerne en lyd om det fungerer normalt også, men kva internetttype du bruker, så veit eg litt meir! TAKK 🙂

Hasselnøtter er rike på sunne fettsyrer, protein og fiber. I tillegg inneholder nøttene masse vitamin E som styrker immunforsvaret og forebygger forskjølelse! Som nugatti er det hasselnøtter eg har brukt som hovedingrediens, men du kan for all del bruke alle typer nøtter, for sjokoladepålegg blir det uansett med riktige tilleggsingredienser 🙂 Tåler du ikkje nøtter kan man alltids prøve seg fram med ulike frø/kjerner.


Eg skriver opp oppskrifta eg brukte, men du kan gjerne tilsette andre ingredienser istedenfor/ i tillegg. Cocsa, ulike sirupper/honning, olje, steviadråper er eksempel. Viktig at du prøver og smaker deg fram! Du kan bruke andre typer søtning, men helst pulveristert versjon.

Sunn nugatti
200 g hasselnøtter
3 ss ekte kakao, eg bruker regia
3 ss sukrinmelis*
1 ss sukrin gold* (annonselenker)
0.5 – 1 ts maldonsalt

? Rist hasselnøttene i ovnen på 200 grader ferdigoppvarma ovn i 5-10 minutter. Dette er ikkje nødvendig, men gjer smaken enda bedre.
? Rist gjerne av skallet. Skallet på mine nøtter sklei av på halvparten. Ha nøttene i en foodprosessor eller kraftig blender. Kjør på full guffe.
? Nøttene blir først malt, og vil etterkvart jobbe seg mot riktig konsistens. Det kan vere at du må "hjelpe til" innimellom med en slikkepott i kantane midt i prosessen.
? Etterkvart blir det til en flytende nøttemasse. Da tilsetter du resten av ingrediensene.Ovenfor har eg skrevet ca. mine mål, men juster gjerne mengdene og smak deg til etterkvart. Du vil kanskje ha den lysere, mørkere, søtere, mindre søt. Maldonsalt skaper og forsterker en god smak.
? Oppbevar nøttesmøret i en glasskrukke i romtemperatur.

Tips!
Ønsker du crunchy nugatti sparer du eit par never hasselnøtter fra starten. Det siste du gjer er å kjøre inn hasselnøttene på slutten til dei er grovmalt i massen. Du kan også slå på stortromma å heller bruke salte peanøtter, så får du den søte&salte kombinasjonen mellom sjokolade&peanøtt. Peanøttnugatti!

Tips til bruksområder!
For min del har det jammen blitt noken skeier rett i munnen, for dette var farlig godt. Ellers passer det til alle områder der sjokolade hører med, og det er jo godt til alt 😉
? Som tilbehør eller topping på sunne vafler eller pannekaker.
? Som dip eller tilbehør til frisk frukt og bær. Banan og jordbær med sjokolade er jo uslåelig 😉
? Til glasur på kaker eller muffins.
? På brødskiva, knekkebrød, riskaker eller i lomper som pålegg – aleine eller sammen med noko anna godt!
? En klatt på havregrøten, overnight oats, over søte yoghurtblandinger.
? Vidareutvikle oppskrifta å lade deilig snacks! Eg har noken ideer som kanskje vil dukke opp snart 😉

Sunn nugatti laga på denne måten blir jo en anna smaksopplevelse enn ekte nugatti, sjølvsagt.
Men den har en rik og kraftig sjokoladesmak, er søt med en fyldig konsistens. Litt annleis blir det, men herremin så godt!

Det passer jo ypperlig å bruke litt av helga til tid på kjøkkenet!
Nugattien lager jo seg nesten sjølv, og det er perfekt å ha som sunt og søtt pålegg tilgjengelig i kvardagen.

Ha en strålande Lørdag alle ihop, nyt dagen 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

72 Comments

 1. Linda Marie Stuhaug

  Katrine: Så kjekt å lese at resultatet ditt blei bra til slutt! Eg hadde aldri trudd at røstingen skulle ha så masse betydning, men der tok eg jammen feil 😉 Kjekt du deler erfaringer, Katrine 🙂 Ha en kjempeflott kommande veke!

 2. Linda Marie Stuhaug

  Vilde: Heisann! Joda, eg har jo peiling på kaloriinnhold – men eg har ikkje snøring på kor masse eg bruker som en porsjon. Det blir litt feil og innvikla å regne på mtp. gram osv 🙂 Så kjekt du bruker oppskriftene mine og serverer til bestefaren din! Dei med sukkersjuke er ofte ekstra takknemlige for det søte når dei ikkje kan forsyne seg som alle andre. Veldig kjekt å inspirere 🙂

 3. Hvis du skulle tippet da? Takk for svar!:)

 4. Linda Marie Stuhaug

  Vilde: Eg veit ikkje, Vilde – eg veit ikkje engang kor tjukt lag som er vanlig 😉 Dette må du nesten rekne på sjølv om du vil vite det 🙂

 5. Får det samme effekt om jeg bruker pinjekjerner eller solsikkekjerner? Vil gjerne ha et litt mer kalorifattig alternativ?

 6. Linda Marie Stuhaug

  Meg: Du må nesten berre prøve, eg har aldri laga “nøttesmør” med kjerner før 🙂

 7. Linn Annie

  Bruker du Regia kakao på 1-2-3, eller original-kakao? 🙂

 8. Linda Marie Stuhaug

  Linn Annie: Eg bruker det som er 100% kakao, originalkakao i forskjellige merker 🙂

 9. Anonymous

  Hva kan jeg bruke istedenfor sukringold?

 10. Linda Marie Stuhaug

  Anonym: Bruk anna søtning 😉

 11. Anonymous

  Går det fint an å bruke vanlig salt/sukker/melis uten at det går utover resultatet?:D

 12. Linda Marie Stuhaug

  Anonym: Ja, det rekner eg med 🙂

 13. Hei! Hvilke foodprosessor/blender bruker du? Har testa å lage peanøttsmør i min nåværende blender som viste seg å være litt i svakeste laget, så hadde vært fint med tips! 🙂

  1. lindastuhaug1

   Hei!
   Eg er ikkje så masse til hjelp her, eg har en veldig gammel fra merket Braun som ikkje er på markedet lenger… Kva som stoppa deg til at du ikkje fekk laga peanøttsmøret? 🙂

   1. Cecilie

    Jeg fikk lagd det, men det begynte å ryke fra blenderen, så det tok veldig lang tid i tillegg til at jeg måtte avslutte med stavmikseren.. Hadde vært litt enklere (og tryggere!) å bare kjøre alt i et uten pauser 🙂
    Setter forresten stor pris på alle glutenfrie oppskrifter du legger ut, mye godt som har blitt testet flere ganger her i hjemmet!

   2. lindastuhaug1

    Såpass! Ja, da er en kraftig foodprosessor eit bedre alternativ. Det kan brukes til veldig masse, så om du er villig å betale nokre kroner anbefaler eg virkelig å ha en god foodprosessir i hus 🙂
    Så hyggelig å lese, Cecilie – setter stor pris på tilbakemelding 🙂

 14. Silje Beate

  Hei! Er sukrin kunstig søtning eller naturlig? Eg skjønner ikkje heilt det eg leser på nettet om dette. Kva har du lært?

  1. Sukrin er 100% naturlig. Les meir på funksjonell mat si nettside 🙂
   http://www.funksjonellmat.no/sukrin/om/

 15. Føle æ fikk det til, men syns smaken va veldig “tørr”, blandinga er helt flytende. Er det rett?

  1. Tja, eg har ikkje tenkt over dette, men det er jo nøttepålegg så 🙂

 16. Ser spennende ut. Dagens kjøpNaugatti smaker ikke Naugatti slik jeg husker den.

  1. Håper oppskrifta faller i smak 😀